2015. július 14., kedd

Horgolt és kötött tűtartó

Horgolt a belseje és kötött a külseje (ami nem feltétlenül szükséges), ezután öltöttem össze. A horgolás kicsit kezdetleges, mert néha valami véletlen folytán szaporítottam, de ez volt a 2. horgolt művem, úgyhogy nézzétek el nekem! :D


Nehézségi szint: kezdő
Fonal: 2-es vastagságú (2 szín dupla szál fonallal)=8-as fonal is lehet, akkor egyszerre eggyel köss vagy horgolj.
Tűméret: 5-ös horgolótű és 8-as kötőtű (vagy kötőkeret).
Méret: kb. 30x55 cm.
Idő: kezdőnek kb.8 óra horgolás (+ előkészületek) és 1,5 óra kötés.
Minta: a horgolásnál (belső): csak kispálcákkal és láncszemekkel  dolgozunk. Egyszerű szaporításokat és fogyasztásokat alkalmazhatunk - de nem szükséges.
A kötésnél (borítás): csak patentmintával dolgozunk (minta leírását lásd: Kötés oldal).

Nagyon részletesen nem írom le, mert mindenkinek a kellékeihez mérten érdemes készíteni. Inkább csak segítséget adok, hogy minél személyre szabottabban sikerüljön!

Mint észrevettétek én sem voltam ebben a tekintetben elég alapos - kilógnak a nagy kötőtűk végei, mert nem lett elég széles! Úgyhogy a bakikból tanulva, elárulom hogyan alakítsátok ki: mérjétek le a méretét annak a területnek, amekkora szükséges a beletenni kívánt dolgokhoz, miután csoportosítottátok őket és elrendeztétek úgy, hogy 3 részbe tudjátok hajtani majd a tartót. Érdemes a körkötőtűket és a kisebb méretű horgolótűket és egyéb apróságokat bezacskózni, így könnyebben kihúzható majd a zsebekből és ha véletlenül lazábban horgoltok, akkor sem bújnak ki a végek a tűtartótok másik oldalán.

Az elrendezésetek alapján látható, hogy mihez mennyi hely szükséges, amit jobb ha lerajzoltok és leírjátok a méreteit - a bújtatóknak, zsebeknek vagy tasakoknak is! 1-2 zsebbel ajánlatos többet készíteni, mert később bővülhet a repertoárotok vagy előfordul, hogy kimaradt valami. A zsebek és a tasakok oldalaira számolj rá +egy-egy cm-t.

Ha megvannak a téglalapok méretei, akkor jöhet is az egyenkénti horgolás - mind kispálcával, kivéve a bújtatók és gomblyukak - azokat láncszemöltéssel készítsd (egy vagy két láncszem, attól függően, hogy mekkora a beletenni kívánt tű vagy gomb).
Ha elkészültél a téglalapokkal, már csak össze kell horgolnod őket. Amelyik szélen nincs zseb vagy tok, oda horgolsz egy sort, hogy meglegyen a magassága. Ezután gombokat teszel rá, és készen vagy!

Ha szeretnél külső borítást, akkor miután elkészült a tűtartó, leméred és minden oldalára rászámolsz 1-1cm-t a gombolandó részhez 2cm-t, majd az így kiszámolt téglalapot patentmintával (vagy kötőkerettel) elkészíted. Mivel a kötés elég laza, így nem kell különösebben a gomblyuk készítésével vesződni. Ha kész, összehorgolod kinyitott állapotban a két részt, majd teszel rá gombot és kész is vagy!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése