2015. július 17., péntek

Kötött nyári felső

Eddig ez életem leghosszabb ideig készülő munkája! 14 hónap, a barátnőm szülinapi ajándéka lett!!! Persze voltak hetek, amikor nem tudtam folytatni a munkát, de emiatt nem tudom az elkészítési időt meghatározni, úgyhogy az most kimarad!





Nehézségi szint: haladó
 Fonal: 3-as vastagságú (2 gombolyag).
Tűméret: 5.5-es.
Ruhaméret: M/L-es.


Minták: leírása a Kötés oldalon: azsúrminta, kagylós minta, sima minta. Szemek fajtái: sima (s),  fordított (f), ráhajtás (r), dupla átfordított fogyasztás (dáf), egyszerű szaporítás és egyszerű fogyasztás variációi. Alulról felfelé haladunk. Külön kötjük a mellrészig és külön a mellrésztől a hát közepéig - azaz 2 darabot öltünk majd össze.

Alsó rész:
113 szemet felszedünk és 2 sor azsúrmintát kötünk (azaz 2x4 sor). Ezután 1 sor kagylós mintát (1x8 sor) kötünk, majd 4 sort simán (az egyik soron, minden 15-16. szemet összekötjük, így marad 106 szem) és ismét 1 sor kagylós mintát (1x8 sor).
Sima kötéssel haladunk tovább 16 cm magasságig úgy, hogy a 2. és 7. sorban szintén minden 15-16. szemet összekötjük (94 szem). Ha készen vagyunk, akkor  60 szemet rugalmasan eldolgozzuk (lásd Kötés oldal) 21 szemet kötünk tovább simán, majd a maradék 13 szemet is rugalmasan eldolgozzuk.
A megmaradt 21 szemhez hozzákötjük a fonalat és sima kötéssel elkezdjük fogyasztani úgy, hogy minden második sorban mindkét oldalról összekötjük a két szélső szemet. A elkészültünk összeöltjük a két szélét és az eldolgozott rész így oldalra kerül. Ezzel elkészült az alsó rész körben mellmagasságig.

A denevérujjas felsőrész:
80 szemet felszedünk, majd kagylós mintát kötünk. A minta után 1 sima sort kötünk, majd egy fordítottat, ahol minden 15. szemet szaporítjuk. Ismét egy sima és egy fordított sor következik, majd megint a kagylós minta. A minta után újra 1 sima sort kötünk, majd egy fordítottat, ahol minden 15. szemet szaporítjuk. Ismét egy sima és egy fordított sor következik, majd megint a kagylós minta. (3sor mintánk lesz és 102 szemünk.)
1 sort simán kötünk, ahol az 50-51. szemet összekötjük, majd az 52. szemhez újabb gombolyagot kötünk és az 52-53. szemet szintén összekötjük, majd sima kötéssel és két gombolyaggal dolgozunk tovább. 1 sor fordított, 1 sor sima, ahol a középen lévő szélső szemeket ismét fogyasztjuk és ismét egy fordított.
A középen lévő szemeket minden 2. sorban fogyasztjuk - ügyeljünk a kagylós mintára, hogy a fogyasztás miatt az egyik oldalon mindig eggyel, kettővel majd hárommal későbbi szemmel indítunk. 1 sor kagylós minta után mindkét oldalra felszedünk 60-60 szemet (ez lesz a karöltő) és így kötünk 4 sor sima mintát (1 sor: sima, 1 sor: fordított, 1 sor: sima, 1 sor: fordított). A kagylós és a 1 sor sima mintát addig kötjük ilyen formában, míg 7 sor mintát nem kapunk.
Ezután a kettévett rész közé 35 szemet felszedünk és egyben kötjük az egészet tovább míg 4 mintát nem kapunk. A két oldalról 60-60 szemet lekötünk és utána minden 10-11. szemet összekötjük 2 mintán át - így összesen 13 sor kagylós mintánk lesz. Rugalmasan lekötjük a szemeket, majd a karöltőket összevarrjuk.

A felső részt biztosító tűk segítségével hozzátűzzük az alsóhoz úgy, hogy elől kicsit sűrűbben legyen, majd összevarrjuk. A mellrészbe húzhatunk alulról egy fonalat, hogy redőzött legyen - lásd a képen. És kész is vagyunk!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése