2015. július 28., kedd

Nemezelt cica

A cicásoknak és a szappanos nemezelőknek is kedveskedek valami aprósággal! :)


Cica


Nehézségi szint: kezdő
Kellékek: szivacs, 1 nemezelő tű is elég (én azért használtam kettőt, mert az egyikkel beleszúrok a készítendő tárgyba, hogy nehogy az ujjamat szurkáljam a másikkal), 1 tálka szappanos meleg víz, 1db 22cm hosszú sötét zseníliadrót, 1 sötétbarna durva gyapjú (ez az alap), 1 kevés fehér gyapjú a mancsokhoz és hashoz, 1 kis fekete 100%-os gyapjúfonal az orrhoz, 2 zöld apróság (kövek, gyöngy, flitter, fonal stb) és ragasztó vagy cérna a rögzítésükhöz. (Lásd: kép1.)
Méret: kb. 10x6cm.
Idő: kb. 1 óra +24 óra száradás.

Leírás:
A drótból levágunk egy 8cm-es és két 7cm-es darabot. A két utóbbit a 8cm-es drót köré tekerjük egyszer. Ezek lesznek a lábacsák (lásd: kép2).
A sötétbarna durva gyapjúból kisebb szálakat húzunk ki és betekerjük velük jó szorosan a drótot. Mindig ugyanabba az irányba tekerjünk- így könnyebben fogjuk tudni irányba simogatni szappanos kézzel. Közben szurkáljuk meg néha, hogy ne tekeredjen ki. Tekerjünk a fejhez több anyagot. Vegyük figyelembe, hogy a szappanozáskor tömörödni fog az anyag, így kisebb lesz. A farok feltekerésekor ügyeljünk arra, hogy a végét visszahajtsuk, hogy ne vékonyodjon el (lásd: kép3a).
Elkészítjük külön a füleket és a hashoz a fehér anyagot. A két háromszöget készíthejük szappanozással - figyeljük a végeket, hogy ne legyenek vizesek az illesztés miatt - vagy akár tűvel (mint a sheltie kutya esetében). Lásd: kép3b.
Miután kész az alap elkezdjük a szappanos meleg vízbe simogatni, közben pedig a pofát kialakítjuk csipkedő mozdulatokkal. Jól összesűrűsödik majd az anyag - közben tekerhetünk még rá szálakat, ha túl vékonynak találjuk - azonban ne feledjük, hogy a hasa alja majd fehérrel még be lesz fedve. Így fog kinézni menet közben: lásd: kép4.
Ha tetszik a test, akkor jöhet a következő lépés: rásimogatjuk a füleket és a fehér hasat - aki gondolja, másnap, miután megszáradt a test, fel is tűzheti (lásd: kép5-6). Szorosan betekerjük egy-egy kis fehér gyapjúval a lábfejeket és a farokvégeket, majd szappanos technikával rásimogatjuk  tekerés irányába. (Én ezt kifelejtettem először és másnap csináltam, de így megint várnom kellett egy napot a kiszáradással.)
Ha elkészült, egy vastagabb újságpapírra tesszük és megvárjuk míg kiszárad (kb. 24 óra). Ezután 2 fehér körlapot és egy kisebb feketét készítünk tűnemezeléssel. Rátűzzük a testre (lásd: kép7).

Ha megvan, felhelyezzük a szemeket - ki-ki a neki tetszőt  - én zöld gyöngyöt választottam, aminek egy részét fekete alkoholos filccel  beszíneztem!
Tipp: a tű kiválasztásakor ellenőrizd, hogy átmegy-e a gyöngyön!  

És készen is vagyunk!


1 megjegyzés: