2016. február 5., péntek

Tavaszi tündéres ajtódísz

A képen látható igazán mutatós ajtódísznek fő alkotóeleme a nemez (gyapjú és filc- ha van)!

TIPP: Aki nem tud ilyen babát készíteni, az vásárolhat egy figurát a boltban (akár húsvétit is)! Akinek pedig van kedve, az fonaltekerés helyett meg is kötheti vagy horgolhatja a koszorú borítását! (Abban az esetben viszont mindenképp hungarocell koszorút vásároljon és ne használjon ragasztót!)



Nehézségi szint: haladó
Kellékek: egy 15cm-es szalmakoszorú, hobbiragasztó, gombostű (sima a rejtett részekhez és fehér vagy sárga fejű a virág bibéihez), 6 filcvirág (kivágható sabolonnal filclapokból, de lehet venni is), 2 nagy filclevél és 4 kicsi, széles barna csillogós fonal vagy szalag. Nemezeléshez a NEMEZ AMORELLA bejegyzésben találtok információt (karhoz 11cm-es, lábakhoz 19cm-es zseníliadrótot használtam és nem görbítettem be a végeket). A figura mérete függ a koszorú méretétől! Én a 15cm-es szalmakoszorúhoz egy 12cm-es tündérkét készítettem ( szoknyája 5 sziromból áll). További gyöngyökkel, kövekkel, gombostűvel és egyéb kiegészítőkkel díszíthetjük.
Méret: 15cm.
Idő: ha az alapokkal elkészültünk, akkor 3 perc. :) Az alapok elkészítése a fenti lehetőségek választásától függ - nekem a koszorú betekerése, a száradási időt leszámítva kb. fél óra volt, a tündér elkészítése +1 óra!

A fonalból letekerünk egy marokra fogható adagot, elvágjuk, majd a szalmakoszorún sima gombostűvel rögzítjük az egyik végét. A koszorút egy kb. 5 cm-es sávban elnagyolva beragasztózzuk - nem kell eláztatni és nem baj, ha nem ragasztós a teljes felület! Ezután szépen szorosan elkezdjük betekerni a koszorút. Ha a ragasztós részen túl vagyunk, ne felejtsünk el újból ragasztózni. Ha elfogyott a fonal, letűzzük sima gombostűvel a másik véget is és újból letekerünk egy maréknyit, majd rárögzítjük a koszorúra, mint az előző alkalommal. Így betekerjük a felét, majd hagyjuk pár órát száradni - ragasztó fajtájától függően.
A száradás alatt elkészíthetjük a többi hozzávalót: virágok, levelek, tündér vagy egyéb figura. Ha megszáradt, folytathatjuk a másik felével, míg el nem készülünk teljesen. Ezután szintén száradjon.
A fonalból vágjunk le egy 40-50cm-es darabot és a koszorún áthurkolva készítsünk belőle akasztót.
Az  elkészült koszorún helyezzük el a képen látható módon a tárgyakat - vagy ahogy jónak látjuk. Majd kezdjük el előbb az alsó leveleket betűzni sima gombostűvel a helyére. A 4 kicsi levélből egy a jobb fenti virágnál van, kettő a sárga és piros virágok alatt, egy pedig a fehér virág felső részén van.

A virágokat sárga vagy fehér gombostűvel tűzzük meg középen viszonylag szorosan egymáshoz. A tündér kezeit tárjuk szét, majd ültessük be a képen látható módon és sima gombostűvel rögzítsük a koszorúra a két kézfejénél és az 5 sziromszoknyánál. Ezután nemezelő tűvel kissé húzzuk rájuk a szálakat és tűzzük le, hogy ne látszódjanak ki a tűzések végei. És készen is vagyunk!
Ilyen hátulról:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése