2016. január 23., szombat

Nemez manóapu

Íme a manócsalád férfitagja! Szintén durva gyapjú használatával! Hasonlóképp készül, mint a MANÓANYU!


Manóapu

Nehézségi szint: haladó
Kellékek: szivacs/hungarocell, 1 nemezelő tű is elég (én azért használtam kettőt, mert az egyikkel beleszúrok a készítendő tárgyba, hogy nehogy az ujjamat szurkáljam a másikkal), 1db 11cm hosszú zseníliadrót, 6g natúr durva gyapjú (ez az alap a fejhez és a kézfejekhez), 12g bordó durva gyapjú a ruházathoz és sapkához, 4g kék durva gyapjú a kabátkához, 2g barna merinói/mesegyapjú a hajhoz és szakállhoz, 2g sötét durva gyapjú a cipőkhöz, 2 fekete gyöngy a szemeknek (akár kevés sötét gyapjút is használhatunk, mint a manóanyunál). További gyöngyökkel, kövekkel, gombostűvel és egyéb kiegészítőkkel díszíthetjük, ha nem kicsiknek szánjuk.
Méret: kb. 15cm sapkával.
Idő: kb. 1 óra.

Két kevés gyapjút lecsippentünk a kézfejhez és elkészítjük egy kevés kék felhasználásával a karokat. ( A fej és a karok bővebb leírásához nézd meg a NEMEZTÜNDÉR-t!) Gombolyagot tűzdelünk a fejnek, de a nyakat hagyjuk bolyhosan - innen egy kicsit lecsippentünk az orrhoz.
A bordó gyapjúból meghagyunk egy kis részt a sapkának, a többit pedig elnagyolva egy kb. 10x15cm-es téglalappá tűzzük. Ezt a téglalapot a két végénél feltekerjük, így kialakult a 2 láb és a test. A hengert megtűzünk, majd a lábrészen hátul kettévágjuk a gyapjút és rátűzzük, hogy kialakítsuk a nadrágot. Ezután a vastagabb végét is betűzzük talprésznek. És két lapos hengert készítünk a durva barna gyapjúból, hogy a talprészhez tűzzük cipőnek.
A testbe keresztbe fent bő 1cm-t vágunk, majd ebbe a nyílásba helyezzük el a karokat és a fejet. Lásd a MANÓANYU-t!
A nyaknál összetűzzük jó szorosan és a testbe is beleszúrunk, hogy jól rögzüljön. A kék gyapjúból egy 5x8cm-es téglalapot tűzünk össze. A manóhoz mérve kivágjuk rajta a karoknak a helyet, majd feladjuk a manóapura a kabátot és rátűzzük, főleg a kar és kabát találkozásánál!
A barna mesegyapjúból szájmagasságban a fejhez tűzzük.A tetejét kissé lehajtjuk és újra tűzzük - így elkészült a bajusz is. Ezután formára vágjuk a bajuszt és a szakállat. A levágott maradékot felhasználjuk a sapka alól kilógó haj elkészítéséhez, így csak a tarkóra tűzzük a gyapjút.
A maradék natúr gyapjúból golyót sodrunk és megtűzzük, de az egyik végét hagyjuk bolyhosan, hogy fel tudjuk tűzni ezután az orrot a fejre. A ezzel elkészültünk, akkor felvarrjuk a szemeket - de akár tűzhetjük is, mint a manóanyunál!
A bordó gyapjúból 2 háromszöget tűzünk elnagyolva (alap és magasság is 6-6cm). Ezeket elölről és hátulról a fejre tűzzük, majd az oldalánál is összetűzzük, hogy jól összetömörödjön.
Ezzel kész is vagyunk a család 2. tagjával!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése