2016. január 14., csütörtök

Nemez manóanyu

Most első sorban a durva gyapjút használóknak kedveskedek ezzel a manócsaláddal! Ezek a kedves figurák akár játékként vagy hurkapálcára szúrva bábként is funkcionálnak, nemcsak asztaldíszként!

Manóanyu

Nehézségi szint: haladó
Kellékek: szivacs/hungarocell, 1 nemezelő tű is elég (én azért használtam kettőt, mert az egyikkel beleszúrok a készítendő tárgyba, hogy nehogy az ujjamat szurkáljam a másikkal), 1db 11cm hosszú zseníliadrót, 6g natúr durva gyapjú (ez az alap a fejhez és a kézfejekhez), 12g mályvaszínű durva gyapjú a ruházathoz, 1g barna durva gyapjú a szemeknek (de lehet akár gyöngy is, mint lásd a manóaput), 3-4g sárga merinói/mesegyapjú a hajhoz, 2g rózsaszín merinói/mesegyapjú  a ruházatdíszítéséhez és a fejpánthoz. További gyöngyökkel, kövekkel, gombostűvel és egyéb kiegészítőkkel díszíthetjük.
Méret: kb. 12cm.
Idő: kb. 1 óra.

Két kevés gyapjút lecsippentünk a kézfejhez és elkészítjük egy kevés mályvaszín felhasználásával a karokat. ( A fej és a karok bővebb leírásához nézd meg a NEMEZTÜNDÉR-t!) Gombolyagot tűzdelünk a fejnek, de a nyakat hagyjuk bolyhosan. Lásd: kép1. A maradék mályva gyapjúból egy kb. 10cm-es hengert tűzünk, úgy, hogy a vastagabb végét is betűzzük talprésznek. A deréktájékon szorosabbra tűzzük a testet. Lásd: kép2.
A testbe keresztbe fent bő 1cm-t vágunk, majd ebbe a nyílásba helyezzük el a karokat és a fejet. Lásd: kép3.
A nyaknál összetűzzük jó szorosan és a testbe is beleszúrunk, hogy jól rögzüljön. A derékövnek egy nagyobb tincset sodrunk a rózsaszín mesegyapjúból és a derékra tekerve megkötjük. Miután megtűztük,, feltekerjük az egyik szálat virágnak és megtűzzük. Ugyanígy a másik szárat is. A maradékot pedig kettévesszük a fejpánthoz és a virághoz. Lásd: kép4-5.
A sárga mesegyapjúból 2/5-3/5 arányban összetűzzük. Lásd: kép5., majd a fejre tűzdeljük és néhány tincsre széthúzzuk előbb az egyik oldalt. Lásd: kép6.
A tincseket ugyanúgy besodorjuk, mint a derékpánt virágainál, csak lazábban tűzzük a fejhez és a háthoz. Ha az egyik oldal kész, ugyanígy elkészítjük a másik oldalt. A szemeknek levágunk két kis darabkát a barna gyapjúból. Lásd: kép7.
A helyére tűzzük a szemeket és a maradékot akár le is vághatjuk. A fejpántnak szánt két tincs egyikét megsodorva körbetekerjük a fejen és megtűzzük. A kilógó szárakat betekerjük, mint a derékpántnál. A maradék egy kis tincset ismét megtekerjük, megszurkáljuk mielőtt felhelyeznénk, nehogy kitekeredjen. a megvan a kis virágcsomó, akkor hozzátűzzük a többihez. Lásd: kép8.
Ezzel kész is vagyunk!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése