2017. január 25., szerda

Kötött szélfogó ablakba

Itt a hideg téli időszak! Melegítsük fel otthonunkat ezekkel a vidám, színes szélfogókkal!

2 szélfogó

1 szélfogó

Nehézségi szint: kezdő
Fonal: 3,5-es vastagságú fonalak (vagy 2-es fonallal duplán kötünk) (három tetszőleges harmonizáló színt válasszunk ki).
Tűméret: 3,5-es tű.
Idő: kb. 2 óra/m.
Minta: sima (rövidítések jelentését lásd: Kötés oldal).


Vastagságnak megfelelően felszedjük a szemeket, én 18 szemmel dolgoztam.
Többféleképpen megköthetjük:

1. A 18 szemet 1 sor sima, 1 sor fordítottal kötjük - azaz simakötés mintát alkalmazunk addig, míg a kívánt hosszt el nem érjük. 5-7-10-15 soronként váltogatjuk a fonalak színét. Végül a hosszánál fonákul összeöltjük és kifordítjuk. Ezután két oldalról befelé megtömjük és a végeket egy szállal végigvezetve összehúzzuk.

2. A 18 szemet körre kötjük (csak sima sorokat vagy csak fordítottat alkalmazva) addig, míg a kívánt hosszt el nem érjük. 5-7-10-15 soronként váltogatjuk a fonalak színét. Végül ha szükséges, kifordítjuk. Ezután két oldalról befelé megtömjük és a végeket egy szállal végigvezetve összehúzzuk.
Kicsi kötőkerettel is dolgozhatunk! ;)

3.  Ha vízszintes csíkozást szeretnénk, akkor a hosszának megfelelő mennyiségű szemet szedünk fel és kb. 18-20 sort kötünk. 1 sor sima, 1 sor fordítottal kötjük - azaz simakötés mintát alkalmazunk addig, míg a kívánt hosszt el nem érjük. 2-3-5 soronként váltogatjuk a fonalak színét. (Ez akár két színnel is szépen mutat!) Végül a hosszánál fonákul összeöltjük és kifordítjuk. Ezután két oldalról befelé megtömjük és a végeket egy szállal végigvezetve összehúzzuk.

TIPP: ne tömjük túl, mert akkor nagyon lyukacsos lesz. Ha félő, hogy szellősen vesszük fel a szemeket, akkor használjunk vastagabb fonalat, vagy vékonyabb tűt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése