2016. március 18., péntek

Horgolt nyuszis sapka újszülötteknek

Kisfiúknak húsvét közeledtével ajánlanám ezt a nagyon egyszerű és meleg sapkát - persze normál fonallal készítve szellős tavaszi sapka is lehet belőle! Téli időszakra fülek nélkül is remekül mutat!





Tipp: ha van lehetőséged, akkor mielőtt nekilátsz, mérd le a baba fejkörfogatát és a fejcsúcs és fül hosszát, így van viszonyítási alapod! Ha hosszabb sapira vágysz, mert nem takarja jól a füled, csak toldd meg 1-2 sorral! A színeket is bátran váltogasd kedvedre, de 2 színnél többel inkább ne dolgozz, mert kevés kabáthoz, sálhoz fog passzolni!

Nehézségi szint: kezdő
 Fonal: 1db 4,5-es vastagságú plüss fonal (2 szín).
Tűméret: 4,5-es.
Méret: 33-34 cm-es fejkörfogat és 14cm magas.
Idő: kezdőnek kb. 1és negyed óra + 1,5 óra a két fül.
Minta: csak kispálcákkal és kárómintával dolgozunk, egyszerű szaporításokat és fogyasztásokat alkalmazunk (rövidítések és minták jelentését lásd: Horgolás oldal).

Sapka:
A kék fonalból 42 szemes láncszemet készítünk és körre kapcsoljuk. 1. kör: minden szembe  kp
2. kör: 3erp-t kapcsolunk egybe, úgy hogy az első szembe 2erp-t, a másodikba 1erp-t horgolunk. Ezután egy lsz, majd ismét a második szembe 1erp-t, a harmadik szembe 2erp-t kapcsoljuk össze és ismét egy lsz. És így  folytatjuk tovább.(49 szem)
3-4. kör: káróminta, majd elvágjuk és csomózzuk a fonalat és a következő körnél beledolgozzuk.
5-6. kör:fehér fonalra váltunk és tovább folytatjuk a kárómintát.
7. kör: kék fonallal káróminta úgy, hogy minden 5. lsz-et elhagyjuk.
8. kör: fehér fonallal káróminta úgy, hogy minden 4. lsz-et elhagyjuk. Majd elvágjuk és csomózzuk a fonalat é a következő körnél beledolgozzuk.
9. kör: kék fonallal káróminta úgy, hogy minden 3. lsz-et elhagyjuk.
10. kör: káróminta úgy, hogy minden 2. lsz-et elhagyjuk.
11. kör: káróminta úgy, hogy csak 2 erp-t horgolunk egy lukba és minden lsz-et elhagyunk.
12. kör: fogy.
13. kör: fogy, majd elvágjuk a fonalat és áthurkoljuk a szemeken, ezután pedig összehúzzuk és eldolgozzuk. Ilyen lesz:

 
Nyuszifülek:
Kb. 27cm-esek lesznek és kettőt készítünk belőle.
A kék fonalból 30+3 szemes láncszemet készítünk.
1. félkör: a 3. szembe erp-t kapcsolunk és erp-val haladunk végig úgy, hogy az utolsó szembe 3-at horgolunk (ezt a szemet jelöljük valamivel, én biztostűt tettem bele) és haladunk tovább a láncszemsor másik oldalán - tehát félkörben fogunk horgolni.
2. félkör: megfordítjuk a fület és visszafelé haladunk ugyanígy erp-val, de a fordulószem előtt és után lévő két szembe szaporítunk.
3. félkör: megfordítjuk a fület és visszafelé haladunk ugyanígy erp-val, de a fordulószem előtt kettővel és utána kettővel lévő szemekbe szaporítunk. Elvágjuk a fonalat és a következő sornál eldolgozzuk.
4. félkör: fehér fonallal dolgozunk. A sarkoktól eggyel beljebb kezdjük a kárómintát, de nem erp-kal, hanem kp-kal és minden második lukba dolgozunk csak. Így horgoljuk végig a fület, majd a képen látható helyre felöltjük a sapira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése