2015. október 22., csütörtök

Nemez Holle anyó

Holle anyót, ugyanúgy, mint a tündérkét ablakba, ajtóra vagy lámpára is felfüggeszthetjük, igazán egyedi ajándék lehet!
Holle anyó

Nehézségi szint:kezdő
Kellékek: szivacs, 1 nemezelő tű is elég (én azért használtam kettőt, mert az egyikkel beleszúrok a készítendő tárgyba, hogy nehogy az ujjamat szurkáljam a másikkal), 1db 12cm hosszú világos zseníliadrót, 7g világos durva gyapjú (ez az alap a fejhez és a testhez), 1 kevés fehér merinói/mesegyapjú a ruhához és a szín világosításához, 4g bőrszín/rózsaszín merinói/mesegyapjú a fejnek és kézfejeknek, 5g lila merinói/mesegyapjú  a ruhához, 3g szürke merinói/mesegyapjú a hajnak, kb. 18cm csipkefodor a felsőhöz. 2 kék apróság (kövek, gyöngy, flitter, fonal stb) a szemeknek, ragasztó, tű és cérna a rögzítésükhöz. További gyöngyökkel, kövekkel, gombostűvel díszíthetjük. (Lásd: kép1.)
Méret: kb. 19cm.
Idő: kb. 1 és negyed óra.


1

2

3

4
5

6

7

Leírás:
A fejet és a karokat a NEMEZTÜNDÉR alapján készítjük el, csak kisebbet - ott találsz fotókat segítségül (1-8. kép).
A durva gyapjúból feltekerünk egy adag hosszú fonalat kb. 3cm átmérőjű golyóba, amit összetűzögetünk, így kb. 2,5cm lesz.
Egy kis fehéret a bőrszínnel összekeverünk (a gyapjút hosszanti irányban húzzuk meg, majd ami a kezünkbe maradt, rátesszük a kupacra és újból meghúzzuk...amíg homogén nem lesz).
A kupacból leveszünk 2 kis adagot a kézfejeknek, a többit pedig középen keresztbe összetűzzük. A golyót belehelyezzük és ráhúzzuk jó szorosra, hogy minden irányból takarja.
A végéből kihúzunk egy csipetet és azzal szorosan eltekerjük a fejet, majd megtűzdeljük, hogy megtartsa.
A zseníliadrótot a két végétől kb. fél centire elkezdjük a kevés bőrszínnel folyamatosan szorosan tartva betekerni. Nem baj, hogy a vége látszódik, mert szépen behajtjuk 1-1cm-re a szélétől, így nem tekeredik ki a gyapjú. (Én azért a biztonság kedvéért meg szoktam tűzdelni kicsit.)
Ezután ugyanúgy kis vékony tincsenként tekerjük fel a lila gyapjút is a két végétől kezdve a közepéig, így eltüntetjük teljesen a zseníliadrótot.
Mielőtt beillesztenénk a karokat, a csipkébe vágunk egy kis lyukat, majd a nyakrészt összefogjuk gumival vagy cérnával és áthúzzuk a lyukon, majd levesszük a gumit/cérnát. (lásd: képsor 1)
Kettéválasztjuk a fej nyak alatti részét és beletesszük, szorosan feltolva a nyakhoz az elkészült karokat. A lila gyapjúból vékony szálanként minden irányból betekerjük a testet a karoknál és közben folyamatosan tűzzük.
A durva gyapjúból 2 téglalaphoz hasonló alakot tűzünk, majd hozzátűzzük a testhez minden irányból. Majd egy kis masni alakot tűzünk a durva gyapjúból mellnek és a testre tűzzük. A lila gyapjúból vékony szálanként minden irányból betekerjük a mellrészt és közben folyamatosan tűzzük.(lásd: képsor 2)
Ha készen van, a csipkét lehajtjuk és tűvel és cérnával hozzáerősítjük a derékrészhez a csipkék oldalait.
A maradék lila gyapjút ketté vesszük és elöl és hátul a derékhoz tesszük, úgy, hogy a tincsek nagyobb része a derék felett legyen. (lásd: képsor3)
A durva gyapjút széthúzzuk és szorosan rátekerjük erre a derékrészre. Gumival vagy cérnával szorosan rávarrjuk. A durva gyapjút visszahajtjuk és a csípőrészen, majd a végén megtűzdeljük. Ezután a lilát is derékrészen megigazítjuk. Ha oldalt nem érne el, akkor a tűvel megfésülve odaigazíthatjuk. Ha pedig olyan keveset illesztettünk a testre, mint én :D akkor bátran tűzzünk hozzá még deréktőnél a lilából. (lásd: képsor 4)
Tipp1: a tű kiválasztásakor ellenőrizd, hogy átmegy-e a gyöngyön!
A szemeket az alábbi módon varrtam fel: a tarkótól az egyik szemhez, majd vissza, aztán a másik szemhez és vissza a tarkóhoz.
A szürke gyapjúból 4 tincset  - mindet úgy, hogy a fejtető irányába rövidebb legyen a gyapjú - rátűzünk a fejre, kezdve az arcnál, majd a tarkónál és végük a fej két oldalánál, azaz a fülnél. (lásd: képsor 5)
Miután a hajat a fejre tűztük, hátraigazítjuk a tűvel, hogy a fejtetőn összekössük cérnával vagy gumival. A hajat ezután 3 részre osztjuk és egyesével besodorjuk, majd megtűzzük a fejen. (lásd: kép 6)
Tipp2: Ha nem elég nagy a konty, sodorjunk még tincseket és tekerjük fel, majd tűzzük meg a fejen.
Apró köveket ragasztottam pillanatragasztóval a ruhára, de akinek van apró hópihéje, az még jobb. (lásd: képsor 7)

Végül lehajtottam a test mellé a karokat, a tarkótól felvezettem a fejtetőbe a cérnát ,és kész is van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése