2015. augusztus 18., kedd

Nemeztündér

Egy kis nyár az otthonunkba! A tündérkét ablakba, ajtóra vagy lámpára is felfüggeszthetjük, igazán egyedi ajándék lehet!
Nyári tündér

Nehézségi szint: kezdő
Kellékek: szivacs, 1 nemezelő tű is elég (én azért használtam kettőt, mert az egyikkel beleszúrok a készítendő tárgyba, hogy nehogy az ujjamat szurkáljam a másikkal), 1db 20cm hosszú világos zseníliadrót, 10g világos durva gyapjú (ez az alap a fejhez és a testhez), 1 kevés fehér merinói/mesegyapjú a ruhához és a szín világosításához, 5g bőrszín/rózsaszín merinói/mesegyapjú a fejnek és kézfejeknek, 6g lila merinói/mesegyapjú  a ruhához, 3-4g világos barna merinói/mesegyapjú a hajnak, 2 fekete apróság (kövek, gyöngy, flitter, fonal stb) és ragasztó vagy cérna a rögzítésükhöz. További gyöngyökkel, gombostűvel díszíthetjük. (Lásd: kép1.)
Méret: kb. 19cm.
Idő: kb. 1 óra.




Leírás:
A durva gyapjúból feltekerünk egy adag hosszú fonalat kb. 3,5cm átmérőjű golyóba, amit összetűzögetünk, így kb. 3cm lesz. (lásd: kép2)
Egy kis fehéret a bőrszínnel összekeverünk (a gyapjút hosszanti irányban húzzuk meg, majd ami a kezünkbe maradt, rátesszük a kupacra és újból meghúzzuk...amíg homogén nem lesz). (lásd: kép3)
A kupacból leveszünk 2 kis adagot a kézfejeknek, a többit pedig középen keresztbe összetűzzük. A golyót belehelyezzük és ráhúzzuk jó szorosra, hogy minden irányból takarja. (lásd: kép4-5)
A végéből kihúzunk egy csipetet és azzal szorosan eltekerjük a fejet, majd megtűzdeljük, hogy megtartsa. (lásd: kép6)
A zseníliadrótot a két végétől kb. fél centire elkezdjük a kevés bőrszínnel folyamatosan szorosan tartva betekerni. Nem baj, hogy a vége látszódik, mert szépen behajtjuk 1-1cm-re a szélétől, így nem tekeredik ki a gyapjú. (Én azért a biztonság kedvéért meg szoktam tűzdelni kicsit.) (lásd: kép7)
Ezután ugyanúgy kis vékony tincsenként tekerjük fel a lila gyapjút is a két végétől kezdve a közepéig, így eltüntetjük teljesen a zseníliadrótot. Ha elkészült, kettéválasztjuk a fej nyak alatti részét és beletesszük, szorosan feltolva a nyakhoz. (lásd: kép8)
A lila gyapjú felével vékony szálanként minden irányból betekerjük és közben folyamatosan tűzzük. (lásd: kép9)
A durva gyapjúból a 10. képhez hasonlóan felhasználjuk a maradék felét - téglalaphoz hasonló alakot tűzünk, majd egy lukat vágunk a közepébe, amin áthúzzuk a 'testet' egészen a hónaljig. Hozzátűzzük az egészet minden irányból. (lásd: kép11-12)
A maradék durva gyapjút ketté vesszük és lazán elölről és hátulról rátűzzük a derékrészre. Ha oldalt nem érne el, akkor a tűvel meghúzgálva odaigazíthatjuk. (lásd: kép13)
A fehér merinói/mesegyapjúból egy tincset félreteszünk övnek. A többit kettévesszük és a testre illesszük vékonyan befedve a durva gyapjút, ugyanazzal a technikával, mint az előbb. (lásd: kép14-15)
A maradék lilát kettévesszük és a vállakon átvetve szorosan a derékhoz tűzzük. Ezután a maradék fehér gyapjút körbetekerjük és minden irányból összetűzzük. Ha kész, a tűvel eligazítjuk a lila tincseket, hogy mindenhová jusson. (lásd: kép16-17-18)
A világosbarnából egy tincset rátűzünk a füleknél frufrunak, a többit pedig nem teljesen középen összetűzzük, úgy, mint az elején a fej bevonásakor a bőrszínt. (lásd: kép:19-20)
A hajat a fejre tűzzük, majd hátra igazítjuk a tűvel, hogy mindenhol takarja hátul. 3 gombostűt is tűztem bele, de használhatsz gyöngyöt is varrva vagy ragasztva. (lásd: kép:21-22)
Tipp: a tű kiválasztásakor ellenőrizd, hogy átmegy-e a gyöngyön!
A szemeket az alábbi módon varrtam fel: a tarkótól az egyik szemhez, majd vissza, aztán a másik szemhez és vissza a tarkóhoz.
Gombostűket szúrtam az öv alsó részébe is a nyak irányába, így nem szúrja meg senki az ujját, mert a fejbe megy a vége. (lásd: kép23)

A tarkótól a fejtetőbe vezettem a cérnát akasztónak és kész is van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése